Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 8 - 14 noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !





A opta

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



14 noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,



A trecut deja o săptămână de când aţi primit spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal ce a fost deja adoptată de Parlament.

Consider că temeiurile arătate de dumneavoastră pentru a refuza să promulgaţi legea votului uninominal sunt neconvingătoare. Acesta este motivul pentru care vă rog din nou să promulgaţi legea în cel mai scurt timp posibil astfel încât în momentul intrării în anul electoral 2008, România să aibă o lege în vigoare a votului uninominal.

Înţeleg motivele electorale care stau la baza refuzului de a promulga această lege. Totuşi, este de datoria mea să vă atrag atenţia asupra faptului că această decizie se află în afara interesului naţional şi intră în contradicţie cu interesul naţional. Aţi ales să convocaţi acest referendum pentru a putea ajuta în campania electorală Partidul Democrat. Organizăm acum acest referendum pentru că aşa aţi dorit dumneavoastră.

Poate că aţi crezut că Parlamentul nu va adopta legea votului uninominal. V-aţi înşelat. Ar trebui să recunoaşteţi acest lucru.

Legea a fost adoptată de Parlament. Atunci aţi ales calea de a introduce o mică chichiţă în întrebarea despre referendum pentru a da impresia că sistemul dumneavoastră aduce ceva nou faţă de legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.



Domnule Preşedinte,



Cu toţii ne dăm seama că interesul electoral al Partidului Democrat este ca această lege să nu intre în vigoare. Pentru a culege voturi, dumneavoastră aveţi nevoie să blocaţi legea, aveţi nevoie ca România să nu aibă o lege a votului uninominal.

Aleg această cale pentru a vă atrage atenţia că interesul naţional al României este altul.

Interesul naţional al României este acela de a avea o lege a votului uninominal acum şi nu peste cine ştie cât timp.



Poate că dumneavoastră credeţi că interesul României este ca la fiecare alegeri să se organizeze şi câte un referendum pentru votul uninominal. Dacă da, comiteţi o mare eroare.

Pentru a trage de timp aţi generat discuţia despre cel de al doilea tur de scrutin. Cred că aţi uitat să spuneţi că formula propusă de dumneavoastră este folosită doar în Franţa şi chiar şi acolo sunt discuţii dacă nu ar fi mai bine să fie modificat. În schimb, soluţiile electorale care îmbină principiul alegerii individuale a deputaţilor cu diferite mecanisme care asigură o respectare a opţiunilor populaţiei pentru partidele principale funcţionează în numeroase ţări europene. Este meritul Asociaţiei ProDemocraţia de a fi examinat toate aceste soluţii pentru a identifica cea mai bună soluţie pentru România.

Viaţa ne-a învăţat că atunci când se doreşte blocarea unui lucru bun politicienii găsesc soluţii. Tot ce a făcut bun ProDemocraţia, toate dezbaterile publice, toate mesajele de susţinere vor rămâne inutile dacă politicienii blochează totul din motive de grup.



De aceea vă cer din nou să deblocaţi procesul de legiferare a votului uninominal şi să promulgaţi cât mai repede legea adoptată de Parlament.





Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: