Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 1 -noiembrie 2007

Scrisoarea 1 -
noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !



Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



Bucureşti, ...noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,



Am ales calea dialogului public pe o problemă de larg interes pentru întreaga societate românească: adoptarea şi implementarea votului uninominal începând cu următoarele alegeri parlamentare din România.

Voi porni în demersul meu de la argumentul care uneşte întreaga clasă politică şi chiar pe dumneavoastră, chiar dacă de cele mai multe preferaţi să vă plasaţi într-o poziţie în afara sistemului şi chiar contrară lui: necesitatea adoptării votului uninominal în România, ca element esenţial al reformei clasei politice româneşti. Acest proiect a reprezentat un obiectiv constant pentru mine încă de la începutul activităţii mele politice şi pot spune că mă bucură faptul că v-aţi alăturat şi dumneavoastră, chiar după multe ezitări.

Este momentul în care trebuie să avem tăria de a recunoaşte realităţile. De foarte mult timp s-a vorbit de introducerea votului uninominal şi reforma sistemului electoral, acest subiect fiind folosit drept platformă electorală pentru multe dintre partidele politice. A existat o perioadă de tergiversări negocieri şi de eforturi pentru ajungerea la un numitor comun.

Dar iată că în data de 29 octombrie 2007 Guvernul României a ales calea asumării răspunderii în Parlament pe tema Proiectului privind Codul Electoral. Acum, în data de .... ne aflăm în etapa finală în care Parlamentul a adoptat forma propusă de către Guvern, legea aflându-se în etapa de promulgare. În acest moment numai voinţa dumneavoastră politică este cea care decide dacă românii vor beneficia de o lege ce este susţinută şi cerută de cea mai mare parte a populaţiei.



Domnule Preşedinte,





Codul Electoral adoptat de către Parlament este singurul proiect existent, aprobat şi cunoscut de către opinia publică. Acest act normativ a beneficiat de o amplă dezbatere în sânul societăţii civile, pe posturile publice şi private de radio şi televiziune, precum şi în presa scrisă.

În ceea ce priveste votul uninominal supus referendumului, acesta nu este însoţit de un proiect de act normativ care să întregească reglementarea şi care să legifereze toate celelalte detalii legate de reforma electorală. Tentativa de preluare a unui proiect uitat şi respins chiar şi de către iniţiatorii săi, parlamentari ai PSD, nu legitimează tergiversarea promulgării Codului Electoral ce a parcurs deja toate procedurile parlamentare legale.



În aceste condiţii, vă solicit domnule Preşedinte să iniţiaţi cât mai curând procedura de promulgare a Codului Electoral adoptat de către Parlament, astfel încât România să beneficieze cât mai curând de avantajul votului uninominal.



Dacă ulterior, în urma referndumului pe care l-aţi iniţiat, voinţa populară va arăta că se doreşte un alt proiect de vot uninominal, va fi mult mai uşor să modificăm o lege deja adoptată, decât să iniţiem o procedură parlamentară nouă, ce va presupune costuri mai mari de timp.



Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: