Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Alege-i pe cei care te vor reprezenta in Europa!

Pe 25 noiembrie, romanii ii vor alege pe cei pe care ii vor trimite sa reprezinte tara noastra in Parlamentul European. Legea prevede ca, indiferent de numarul alegatorilor care se prezinta la vot, alegerile sunt validate. De aceea, fiecare vot conteaza.

Sondajele arata insa ca romanii nu sunt foarte interesati de europarlamentare. Poate pentru ca importanta reprezentarii Romaniei in Parlamentul European nu este inca foarte bine constientizata.

Nu avem inca nici macar o informare solida despre Uniunea Europeana, regulile din interiorul ei si implicatiile pe care apartenenta la aceasta structura le are in viata noatra de zi cu zi.

Sau poate pentru ca avem impresia ca jocurile sunt deja facute si ca nu poti alege decat dintr-un cerc inchis al celor care se tot rotesc la Putere, aceiasi de fiecare data.

Ce este Parlamentul European

Parlamentul European (PE) este organul reprezentativ al celor 450 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene. Din 2004, acesta are 732 de deputati.

S-a decis ca numarul maxim de membri trebuie fixat la 732, cu un prag minim de patru, respectiv maximum 99 de parlamentari pentru fiecare stat membru.

Parlamentarii europeni sunt alesi direct, prin alegeri generale, libere si secrete.

Alocarea locurilor in Parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre.

Astfel, statele mici trimit mai multi deputati in PE decat ar trebui daca s-ar lua in considerare strict populatiile statelor respective.

In consecinta, numarul de europarlamentari care revine fiecarei tari difera astfel: Germania – 99, Franta - 78, Italia – 78, Marea Britanie – 78, Spania – 54, Polonia – 54, Romania – 35, Olanda – 27, Belgia – 24, Cehia – 24, Grecia – 24, Ungaria – 24, Portugalia – 24, Suedia – 19, Austria – 18, Bulgaria – 18, Finlanda – 14, Slovacia – 14, Danemarca – 14, Irlanda – 13, Lituania – 13, Letonia – 9, Slovenia – 7, Cipru – 6, Estonia – 6 , Luxemburg – 6, Malta – 5.

Cinci ani de mandat

Membrii PE sunt alesi in mod normal pe o perioada de cinci ani, insa mandatul europarlamentarilor romani desemnati in noiembrie va fi mai scurt, in conditiile in care urmatoarele alegeri pentru Europarlament sunt programate pentru 2009.

Asadar, alegerile europene sunt importante pentru ca vor stabili cine ne va reprezenta la Bruxelles, cine va vorbi in numele Romaniei in Europa.
In plus, activitatea din Parlamentul European este total diferita de cea din Legislativul de la Bucuresti.

Europarlamentarii nu isi iau pauze de somn si nu isi omoara timpul jucandu-se pe calculator. Ei nu sunt obligati sa participle la toate sedintele de plen, ci vin doar la cele care ii intereseaza.

Cum votam

Europarlamentarele nu sunt foarte diferite de alegerile cu care ne-am obisnuit deja. Alegatorii vor trebui sa puna stampila pe buletinul de vot in dreptul listei partidului pe care vor sa il voteze.

Diferenta fata de Parlamentul national consta in faptul ca, la euroalegeri, tot electoratul primeste acelasi buletin de vot, pe care sunt inscrise aceleasi nume, in timp ce, la scrutinul pentru Legislativul de la Bucuresti, in fiecare judet sunt liste diferite de candidati.

Pragul de accedere in Parlamentul European este de 5% pentru partide, organizatii apartinand minoritatilor nationale, aliante politice si electorale.

Candidatii independenti pot primi mandate daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei.

13 partide politice si cativa independenti si-au depus candidaturile pentru euroscrutin la Biroul Electoral Central. PSD, PRM, PD, PNL, UDMR, PC, PLD, PNG-CD, PIN, Partida Rromilor Pro-Europa, Partidul Alianta Socialista, PNTCD si Partidul Verde sunt formatiunile politice care aspira la locuri de europarlamentari. Dintre independenti, cel mai cunoscut este episcopul reformat Laszlo Tokes.

Important este sa mergem la vot si sa nu-i lasam pe altii sa decida in locul nostru. Ziare.com va ofera toate informatiile referitoare atat la procesul de votare, toate optiunile politice pe care le veti gasi pe buletinul de vot pe 25 noiembrie, dar si posibilitatea sa va desemnati favoritul la europarlamentare. Votul tau conteaza! Alege-l acum pe ziare.com pe romanul pe care il trimiti sa te reprezinte in Europa!

Niciun comentariu: