Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 6 - 12 noiembrie 2007

Scrisoarea a sasea -
12 noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !





A şasea

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



12 noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,



Nu numai eu, ci şi o mare parte a opiniei publice aşteptăm cu nerăbdare momentul în care veţi promulga Legea ProDemocraţia, adoptată deja de Parlament, prin care se introduce în România sistemul votului uninominal. Mă număr şi eu printre iniţiatorii legii şi, de aceea, vă adresez această scrisoare deschisă pentru a vă reaminti semnificaţia cu totul particulară pe care cetăţenii ţării noastre o atribuie acestei iniţiative legislative.

Suntem numai la un pas de încheierea unui drum care este deja prea lung, pe care clasa politică românească a pornit la începutul legislaturii trecute. Atunci, Asociaţia ProDemocraţia a iniţiat dezbaterea publică privind introducerea votului uninominal, văzut ca o soluţie de reformare a clasei politice româneşti.

Din păcate, în cursul legislaturii trecute nu s-a putut adopta un astfel de proiect de lege, liderii de atunci ai partidelor mari din Parlament mimând interesul pentru iniţiativa ProDemocraţia dar fiind suficient de vicleni pentru a trage de timp astfel încât până în ultimul an de mandat nu s-a făcut nimic. Apoi ni s-a spus că este prea târziu, iar reforma electorală nu mai este oportună.

Din fericire, ProDemocraţia a perseverat şi a susţinut şi după 2005 necesitatea introducerii votului uninominal. Noul Parlament a fost mult mai deschis la această iniţiativă. Acum, datorită Guvernului Tăriceanu, care a avut curajul de a-şi asuma răspunderea pe acest proiect legislativ, şi, cu sprijinul PNL, PD, PSD, UDMR, PC, PRM, al grupului minorităţilor naţionale şi al parlamentarilor independenţi, care şi-au însuşit proiectul prin nedepunerea unei moţiuni de cenzură, Legea ProDemocraţia privind votul uninominal a fost adoptată de Parlament.

Ţinând cont de această istorie a tentativelor de a introduce votul uninominal în România fac acum un apel la dumneavoastră de a promulga cât mai repede legea pentru a da poporului român certitudinea că va avea sistemul electoral pe care şi l-a dorit.



Domnule Preşedinte,



Politicienii discută de prea mult timp această lege şi, din păcate, vreme îndelungată au discutat-o prefăcându-se că o susţin. Dar acum avem cu adevărat această lege, adoptată de Parlament. De ce să mai aşteptăm?

Necesitatea promulgării este cu atât mai stringentă cu cât Legea ProDemocraţia, adoptată de Parlament, are o serie de avantaje faţă de alte sisteme de vot uninominal.

Astfel, ea legiferează sistemul prin care toţi candidaţii se prezintă individual în faţa electoratului dar, în acelaşi timp, permite ca fiecare partid să vină în faţa electoratului cu propriile sale valori şi idei, cu propriul său program politic.

Se evită negocierile politicianiste, secrete sau pe faţă, care apar în cazul organizării celui de al doilea tur de scrutin şi care sunt binecunoscute în practica politică franceză. Cred că trebuie să milităm cu toţii pentru un sistem de vot care să elimine înţelegerile subterane, de multe ori contra naturii, între partide politice şi între candidaţi, care nu fac decât să compromită sistemul electoral şi să ofenseze buna-credinţă a electoratului.

De aceea, nu cred că este bine să blocaţi actuala lege adoptată de Parlament prin refuzul promulgării pentru a încerca înlocuirea unui sistem electoral bazat pe compromis şi pe jumătăţile de măsură cu un alt sistem electoral bazat tot pe compromis şi pe jumătăţi de măsură.

Electoratul aşteaptă o lege clară, precisă, care să nu deschidă drumul unor compromisuri viitoare. De aceea, cred că numai promulgând acum Legea ProDemocraţia veţi da dovadă că înţelegeţi nevoile profunde ale democraţiei româneşti.



Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: