Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 7 - 13 noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !



A şaptea

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



Bucureşti, 13 noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,



Continui să vă scriu în scopul promulgării Proiectului de lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat de către Parlament în urma asumării răspunderii Guvernului.



Cred că este momentul în care discursurile demagogice şi declaraţiile fără acoperire trebuie să dispară din comportamentul public al oamenilor politici pentru a lăsa loc unei atitudini responsabile şi aplecate către viitorul României. Tocmai de aceea cred că orice gest politic sau iniţiativă trebuie gândită în raport cu beneficiile, dar şi cu toate costurile – de timp sau financiare – pe care o decizie le impune.

Astfel, vă atrag atenţia, domnule Preşedinte, că este momentul ca România să aibă posibilitatea, în cadrul reformei electorale, să reducă din costurile enorme ce însoţesc fiecare campanie electorală, fiecare scrutin. Costurile de organizare, suportate de către statul român, sunt de fapt bani folosiţi din buzunarul cetăţeanului.



Domnule Preşedinte,



Revin în demersul meu de a vă supune atenţiei beneficiile introduse de Proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat de către Parlament în urma asumării răspunderii Guvernului şi care acum se află pe masa dumneavoastră de lucru în vederea promulgării.

Acesta reduce durata campaniei electorale şi costurile presupuse de organizarea a două tururi de scrutin. Sistemul electoral cu două tururi de scrutin, propus de dumneavoastră, prelungeşte în mod nejustificat campania electorală, la aproximativ 2 luni, cu consecinţe de instabilitate politică şi accentuând starea de tranziţie. De asemenea, modelul propus de dumneavoastră, spre deosebire de cel adoptat de către Parlament, are nu numai dezavantajele costurilor de timp, pe care le-am enunţat mai sus, dar şi costuri financiare aproape duble, prin organizarea a două tururi de scrutin.



Astfel, vă solicit, domnule Preşedinte Băsescu, să analizaţi cu toată responsabilitatea beneficiile introduse de proiectul adoptat de către Parlament şi să promulgaţi Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobată de către Parlament.





Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: