Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 5 - 11 noiembrie 2007

Scrisoarea a cincea -
11 noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !



A cincea

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



11 noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,





Esenţa vieţii politice şi a dezbaterilor electorale o constituie schimbul permanent de idei, programe şi proiecte ce au în vedere viitorul cetăţenilor şi al ţării.

Prin Proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptat de Parlament în urma asumării răspunderii Guvernului, cetăţenii României câştigă dreptul de a alege uninominal reprezentanţii lor în Parlament. Aşadar, vă scriu din nou, domnule Preşedinte, pentru a vă solicita promulgarea legii în cauză, finalizând în acest fel reforma clasei politice româneşti.



Cu toate că aţi declanşat procedura organizării referendumului pentru un sistem electoral diferit, îmi reafirm convingerea că Proiectul de lege adoptat de către Parlament reprezintă o ceritudine şi un punct de plecare. Dacă voinţa cetăţenilor, exprimată prin intermediul referendumului, va valida sistemul propus de dumneavoastră, ne vom angaja în modificarea legii.

În această perspectivă nu pot să nu subliniez beneficiile sistemului introdus de Proiectul de Lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului în forma adoptată de către Parlament faţă de sistemul propus de dumneavoastră. Este adevărat că şi într-un caz şi în altul, alegătorul trimite în Parlament reprezentantul său prin vot direct asupra persoanei şi nu o serie de nume ascunse în spatele listei de partid.



Cu toate acestea, sistemul propus de ProDemocraţia şi adoptat de către Parlamentul României dă procesului electoral un caracter de competiţie între programele politice ale partidelor şi generează dezbateri de idei.

Este un scrutin – idee şi nu un scrutin - om, aşa cum propune varianta supusă referendumului de către dumneavoastră.

Fiecare partid prezintă un program politic de guvernare şi nu se bazează numai pe popularitatea candidatului. Procesul electoral nu este fondat doar pe interesele locale limitate, ci contează şi interesul naţional sau general. Iar în acest moment, România are nevoie de oameni valoroşi, capabili să propună şi să pună în practică proiecte de succes pentru viitor.



În aceste condiţii, vă solicit din nou, domnule Preşedinte, să promulgaţi Legea privind alegea Camerei Deputaţilor şi Senatului în termenul prevăzut de lege.





Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: