Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre.


Ordonanţa prevede introducerea de liste suplimentare, alături de listele permanente şi cele speciale care, sunt, de fapt, listele permanente ale cetăţenilor comunitari. Pe listele suplimentare vor fi înscrişi alegătorii resortisanţi care au fost omişi de pe lista permanentă.

Alegătorii comunitari cu drept de vot vor fi înscrişi de primari în lista electorală specială. Aceştia îşi pot exercita dreptul de vot în baza unei dovezi eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă şi a unui document de identitate.

Copiile listelor electorale permanente şi a listei electorale speciale se predau de către primar, pe bază de proces-verbal, preşedintelui biroului electoral al fiecărei secţii de votare cu trei zile înaintea votării, moment în care se dau şi machete ale listei electorale suplimentare.

Un alegător poate semna o singură listă de susţinători.

Înscrierea participanţilor la alegeri pe buletinele de vot se face în urma unei trageri la sorţi.

Pentru organizarea şi desfăşurarea operaţiunilor specifice perioadei electorale se constituie Biroul Electoral Central, constituit din cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, 10 reprezentanţi ai partidelor politice şi ai alianţelor care participă la alegeri şi un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

BEC funcţionează la nivelul circumscripţiei electorale naţionale şi foloseşte, ca aparat de lucru, personal de specialitate din cadrul MAI, AEP şi al INS.

Biroul Electoral Central asigură publicarea, în Monitorul Oficial, a listei cuprinzând denumirea şi semnele electorale ale participanţilor la alegeri, şi comunică Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 24 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, situaţia generală a candidaturilor admise, pentru atribuirea timpilor de antenă. Aceste lucruri sunt comunicate şi Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune.

BEC constată respectarea condiţiilor pentru depunerea candidaturilor şi, respectiv, le înregistrează şi le comunică birourilor electorale judeţene, le face cunoscute prin presă.

Totodată, BEC primeşte de la birourile electorale procesele-verbale cuprinzând numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare listă de candidaţi şi fiecare candidat independent. Dacă constată că există partide politice, alianţe politice şi electorale şi organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au întrunit pragul electoral şi candidaţi independenţi care au întrunit coeficientul electoral, le dă publicităţii în termen de 24 de ore de la constatare.

Biroul Electoral Central verifică şi înregistrează rezultatul alegerilor, însumează pe întreaga ţară voturile valabil exprimate pentru fiecare

Alegătorii comunitari, aflaţi în ziua votului în străinătate, vor putea vota la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

La alegerile europarlamentare va fi un singur buletin de vot în toată ţara, a precizat Victor Paul Dobre.

Ordonanţa stabileşte că orarul pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă vor fi realizate de Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului împreună cu reprezentanţii serviciilor publice de radio şi televiziune şi reprezentanţii partidelor, alianţelor politice, alianţelor electorale care au depus listă de candidaţi la alegeri, având în vedere următoarea pondere din timpii de antenă alocaţi:

· 4/5 din timpii de antenă se repartizează partidelor politice parlamentare, organizaţiile minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau alianţelor electorale dintre acestea care participă la alegerea membrilor din România în Parlamentul European;

· 1/5 din timpii de antenă se repartizează partidelor politice neparlamentare, alianţelor politice sau alianţelor electorale dintre acestea care au depus listă completă de candidaţi, precum şi candidaţilor independenţi care participă la alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Pentru exercitarea votului în ţară, cetăţenii români pot utiliza, după caz, buletinul de identitate, cardul de identitate sau cardul provizoriu de identitate. Cetăţenii români votează în străinătate pot vota cu paşaportul sau cu un act de identitate. Exprimarea votului va fi marcată prin timbru autocolant.

Tipărirea buletinelor de vot se asigură de BEC, prin grija prefecţilor.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 07.02.2007

Niciun comentariu: