Bine ati venit.

Va invitam sa va informati cat mai exact despre cele doua evenimente din acest sfarsit de saptamana si sa lasati comentariile dumneavoastra.
La noi gasiti textele de lege ce stau la baza celor 2 evenimente: alegerile pentru parlamantul european si referendumul pentru votul uninominal cat si listele complete cu candidatii ale partidelor pentru alegerile europarlamentare.

Ce votati duminica?

miercuri, 21 noiembrie 2007

Scrisoarea 2 -8 noiembrie 2007

Scrisoarea a doua -
8 noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat votul uninominal.

E datoria Preşedintelui să promulge legea !





A doua

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu



8 noiembrie 2007



Domnule Preşedinte,



Vă adresez o a doua scrisoare deschisă pentru a vă atrage din nou atenţia asupra importanţei şi urgenţei promulgării pachetului legislativ privind votul uninominal adoptat deja de Parlament prin procedura asumării răspunderii Guvernului. În calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor apreciez că este de datoria mea de a face un astfel de demers, cu atât mai mult cu cât acest proiect de lege este aşteptat cu mare interes de societatea civilă şi de opinia publică.

Deşi aţi declarat recent că nu doriţi să promulgaţi acest proiect de lege pentru a menţine interesul pentru referendumul pe care l-aţi convocat, cred că există argumente foarte puternice care vă invită să reflectaţi suplimentar asupra acestei probleme.

Astfel, ar trebui să ţineţi seama de faptul că acest proiect de lege a fost realizat în cea mai mare măsură de societatea civilă şi, în primul rând, de Asociaţia ProDemocraţia. În acest condiţii, înainte de fi dezbătut în Parlament, el a fost supus vreme îndelungată discuţiilor în cadrul societăţii civile din România. Au fost organizate nenumărate mese rotunde şi dezbateri care au reunit reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile, ai patronatelor, sindicatelor, mediului academic, dar şi pe cei ai mediului politic. Chiar cel care vă scrie acum a participat la numeroase astfel de acţiuni în tot cursul anului 2006, în mai multe judeţe ale României. De fiecare dată sprijinul pentru aceasta iniţiativă legislativă a fost unanim.

În aceste condiţii, mi se pare foarte util să vă reamintesc faptul că Asociaţia ProDemocraţia v-a solicitat în mod public să promulgaţi legea adoptată de Parlament arătând că această soluţie este cea mai bună şi cea mai potrivită pentru România din acest moment.

Alături de ea, şi Coaliţia pentru un Parlament Curat v-a solicitat să promulgaţi legea adoptată de Parlament şi vă reamintesc că argumentul cel mai important adus de această organizaţie, cu care sunt în deplin acord, este acela că posibilul refuz de a promulga aceasta lege ridică riscul de a bloca reforma electorală prin mutarea problemei în anul 2008.

Cred că sunteţi de acord cu mine că interesul nostru, al tuturor, este de a nu repeta experienţa nefericită a anului 2003, când, după tergiversări nesfârşite, reforma electorală a fost „amânată” cu argumentul că alegerile sunt prea aproape. Noi, cei care am iniţiat reforma electorală, nu dorim ca România să rateze acest moment şi, mai ales, nu dorim ca refuzul dumnevoastră de a promulga legea, din interese politicianist-electorale, să ne readucă în situaţia de a bloca din nou introducerea votului uninominal.



Bogdan Olteanu

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Niciun comentariu: